Dom elastyczny

Dom elastyczny

Pozwolenie na budowę.

lipiec 2011 rok, budynek zrealizowany.

Publikacja Murator 11/2019 kliknij

Warunki zabudowy

Warunki zabudowy pozwalały na wykorzystanie zaledwie 23% powierzchni działki przy równoczesnym zachowaniu sporej części działki jako biologicznie czynnej. Kolejne wymagania to obowiązująca linia zabudowy, kąt nachylenia dachu od 30-45 stopni, zastosowanie długości elewacji równej 15m, wykusza o wysięgu 1,5 m.

Forma Budynku

Zaprojektowaliśmy dom elastyczny składający się z dwóch przecinających się brył wyłaniających podział na strefy- dzienną i nocną. Dwukondygnacyjna część frontowa nawiązuje formą do budynków miejskich z lat 50. z tradycyjną ścianą szczytową oraz wąskim traktem zabudowy, część prywatna z widokiem na ogród, jednokondygnacyjna, nakryta stropodachem- kryjąca taras z widokiem na panoramę Nowego Sącza.

Funkcja Budynku

Zależało nam na ukształtowaniu budynku, który zapewni intymność w ogrodzie, doświetlenie pomieszczeń od strony południowej i zachodniej oraz widok na ogród.

Wejście zlokalizowane jest od strony północno- wschodniej, z wiatrołapu dostępna jest nasza pracownia która ukryta jest za panoramicznym oknem.

Część dzienna składa się z otwartej przestrzeni z dużym stołem, częścią wypoczynkową. Centrum domu stanowi uwielbiana przez wszystkich domowników wyspa kuchenna wykonana z lokalnego piaskowca. Pomieszczenie gospodarcze zostało ukryte za wysokimi szafkami w kuchni,znajduję się tam zlew, zmywarka, pralka i duża lodówka.

Część nocna to dwie sypialnie, łazienka, ciąg szaf które mieszczą również sprzęt gospodarstwa domowego.

Aby uniknąć nadmiernego wychładzania budynku- wejście oraz pomieszczenia pomocnicze zostały zlokalizowane w części północno-wschodniej. Strefa dzienna i nocna z dużymi przeszkleniami okiennymi znajduje się od strony południowej i zachodniej.

Budowa budynku została rozpoczęta w sierpniu 2011 roku, w lutym 2012 roku był już gotowy do zamieszkania. Szybką budowę umożliwiła prosta konstrukcja budynku oraz wykorzystanie drewnianej konstrukcji stropu, wykonanie zamiast tradycyjnej wylewki betonowej – podłogi na legarach, właściwa wentylacja budynku- która umożliwiła błyskawiczne wysuszenie tynków wewnętrznych oraz ustalenie właściwego harmonogramu budowy.

Ze względu na duże przeszklenia okienne wykorzystany został system ogrzewania kanałowego (REGULUS). Doświetlenie pomieszczeń od strony południowej oraz kanałowe ogrzewanie dostarcza w okresie zimowym wysokiego komfortu cieplnego, przy niewielkim nakładzie finansowym.

Informacje

Dom elastyczny, Nowy Sącz – budynek mieszkalny jednorodzinny zlokalizowany w m. Nowy Sącz.
Powierzchnia użytkowa 167m2 (parter 125m2, poddasze 42m2).